6284 Sayılı Kanun’un Uygulanması

6284 Sayılı Kanun’un Uygulanması

Bu yazıda 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanması ele alınmıştır.

6284 sayılı kanun nedir? 6284 sayılı kanunun amacı nedir? 6284 Sayılı Kanun’un 1. maddesine göre “Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir”.

Kim ihbar ve şikayette bulunabilir? Şiddetin ya da şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı halinde herkes bu durumu ihbar edebilir, sadece şiddet görenin talebi aranmaz. İhbar yazılı ya da sözlü yapılabilir.

Nereye şikayet edilir? Yönetmeliğe göre şikayet edilecek yerler; kolluk, mülki amir, hakim veya Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Şikayeti alan merci, kanun kapsamında kalan görevlerinin gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür.

Gizlilik  uygulanabilir mi? Gerekli bulunduğu takdirde korunan kişi ve diğer aile bireylerinin kimlik bilgileri, adresleri ve korumanın etkinliği için önemli olan diğer bilgiler resmi kayıtlarda gizli tutulur.

6284 Sayılı Kanun’a göre verilen tedbir kararı korunan kişiye ve şiddet uygulayan tarafa tefhim veya tebliğ edilir.

Tedbir kararına itiraz edilir mi? Tedbir kararına itiraz süresi nedir?  6284 sayılı kanuna göre verilen tedbir kararına karşı kararın tefhim veya tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde itiraz edilebilir.

Tedbir kararına itiraz nereye yapılır? Tedbir kararına itiraz aile mahkemesine yapılır.

İtiraz üzerine; itirazın reddine veya tedbir kararın kaldırılmasına veya tedbirin değiştirilmesine karar verilebilir. İtiraz üzerine verilen bu karar kesindir.

Tedbir kararı kaldırılabilir mi? Şiddet veya şiddet uygulama tehlikesinin ortadan kalkması durumunda,  tedbir kararını veren merci tedbirin kaldırılmasına karar verilebilir.

Tedbir kararı ihlal edilirse ne olur? Bu durumda tedbir kararını ihlal eden hakkında hâkim tarafından zorlama hapsi kararı verilebilir.

Zorlama hapsi nedir? Zorlama hapsi kararının süresi ne kadardır? Hakim tarafından üç günden on güne kadar zorlama hapsine karar verilebilir. Tedbir kararının her ihlalinde tekrar zorlama hapsi uygulanabilir. Ancak zorlama hapsinin toplam süresi altı ayı geçemez.

Zorlama hapsi kararlarına itiraz edilebilir mi? Zorlama hapsi kararlarına tefhim veya tebliğden itibaren iki hafta içerisinde itiraz edilebilir.

Zorlama hapsi kararlarına itiraz nereye yapılır? Zorlama hapsine karar veren aile mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir.

 Zorlama hapsi kararı tekerrüre esas oluşturmaz, şartla salıverilme hükümleri uygulanmaz ve adli sicil kayıtlarına işlenmez.

Yorumlar kapalı