Muvazaa nedir?
Muvazaa, tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla yaptıkları, görünüşte geçerli olmasına rağmen tarafların gerçek iradesine uymayan, tarafların kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşmadır.
Muris muvazaası nedir?
Muris muvazaası, miras bırakanın mirasçılarının bir kısmından veya tamamından mal kaçırmak amacıyla yaptığı satış gibi gösterdiği işlemlerdir. Örneğin; miras bırakanın kızından mal kaçırmak amacıyla taşınmazını tapuda satış göstererek oğluna devretmesi.
Muris Muvazaası Söz Konusu Olduğunda Ne Yapılabilir?
Muris muvazaası söz konusu olduğunda görünüşte yapılan satış işlemin geçersiz olduğu ileri sürülerek tapu iptal ve tescil talebinde bulunulabilir. Ancak muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil talebi ancak dava açılarak ileri sürülebilir.
Davayı Kimler Açabilir ?
Bu dava, dava açmakta hukuki yararı bulunan mirasçılar tarafından açılabilir. Bu davayı mirasçı tek başına veya diğer mirasçılarla birlikte açabilir.
Dava Kime Karşı Açılır ?
Bu davada davalı; miras bırakanın taşınmazı devrettiği kişidir. Eğer bu kişi ölmüş ise ölenin mirasçılarına veya taşınmazı kötüniyetli olarak devralan 3. kişilere karşı dava açılabilir.
Dava ne zaman açılır?
Muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Miras bırakan kişi hayattayken bu davanın açılması mümkün değildir.
Muris muvazaasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre var mı?
Muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değildir, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Yargıtay kararlarında da bu hususa değinilmiş olup bu davaların süreye tabi olmaksızın her zaman açılabileceği belirtmiştir.
Görevli Mahkeme
Muris muvazaası hukuksal nedenine ayalı olarak açılan tapu iptali ve tescili davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Yetkili Mahkeme
Dava taşınmazın bağlı bulunduğu yer mahkemesinde, birden fazla taşınmaz dava konusu ise taşınmazlardan birinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabilir. (HMK m. 12)
Muris Muvazaasına örnek olarak verilebilecek durumlar nelerdir?
Miras bırakan anne veya babanın, taşınmazını mirasçılardan birine devretmesi, satması
Miras bırakan anne veya babanın, taşınmazını kız çocuğundan kaçırmak amacıyla erkek çocuklarına devretmesi, satması
Miras bırakan anne veya babanın, taşınmazını ikinci eşine devretmesi, satması
Miras bırakan anne veya babanın,taşınmazını önceki evliliğinden olan çocuklarına devretmesi, satması gibi durumlar uygulamada sıkça karşılaşılan muris muvazaasına örnek olarak verilebilecek hallerdir.
Bu davada, miras bırakanın mal kaçırmak amacıyla taşınmazını devrettiği her türlü delille ispatlanabilir.