Bilindiği üzere işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların başında tazminat alacakları gelmektedir. İş akdinin feshedilmesi nedeniyle şartları oluştuğu takdirde işçinin talep edebileceği tazminatların neler olduğu bu yazımızda ele alınmıştır.
Kıdem tazminatı
En az bir yıllık sürenin üzerinde o iş yerinde çalışan işçiye, kanunda belirtilen sebeplerden biriyle iş sözleşmesi sona erdiği takdirde, kıdem süresi ve ücret miktarı dikkate alınarak işveren tarafından ödenmesi gereken tazminat kıdem tazminatıdır.
İhbar tazminatı
Belirsiz süreli bir iş sözleşmesini fesheden tarafın, kanunda geçen bildirim sürelerine uymaması halinde ödemesi gereken tazminattır.
Kötüniyet tazminatı
İş sözleşmesini fesih etme hakkının, objektif iyi niyet kurallarına aykırı olacak biçimde kötüye kullanılması sebebiyle ödenmesi gereken tazminattır.
Ayrımcılık tazminatı
İşverenin eşit davranma yükümlülüğünü ihlal etmesi nedeniyle ödemesi gereken bir tazminattır.
Sendikal tazminat alacağı
İşçinin iş sözleşmesinin sendikal nedenlerle yani sendikal hak ve özgürlüklerinden yararlanmasını önlemek amacıyla feshedilmesi halinde ödenecek tazminattır.
İşe başlatmama tazminatı
Mahkeme kararı veya arabuluculuk tutanakları ile iş sözleşmesi feshedilen işçinin işe iade edilmesine karar verilmesi ve işçinin on iş günü içerisinde işe başlama talebiyle başvuruda bulunmasına rağmen işveren tarafından işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminattı.
Cezai şart tazminatı
İş Kanununda cezai şarta dair herhangi bir düzenleme bulunmaması nedeniyle Türk Borçlar Kanunu’nundaki düzenleme göz önünde bulundurulacaktır. 6098 sayılı yasanın 179. Maddesinde cezai şart düzenlenmiştir.
İş sözleşmesinde cezai şarta dair hüküm bulunması halinde, sözleşmenin taraflarının sözleşmede kararlaştırılan hususları hiç ya da gereği gibi yerine getirmemeleri durumunda ödemeleri gereken yaptırım cezai şart tazminatıdır.
Maddi – manevi tazminat
İş Kanununda iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan zararlar nedeniyle maddi – manevi tazminata dair herhangi bir düzenleme bulunmaması nedeniyle Türk Borçlar Kanunu’nunda yer alan genel hükümler göz önünde bulundurulacaktır. Meydana gelen iş kazası veya oluşan meslek hastalığı nedeniyle işçi şartları varsa maddi ve manevi tazminat talep edebilecektir.
Destekten yoksun kalma tazminatı
İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen işçinin maddi desteği ile hayatını devam ettiren yakınlarınıni işçinin ölümü nedeniyle yoksun kaldıkları desteği talep edebilecekleri tazminat türüdür.