ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI NEDİR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ŞARTLARI NEDİR?
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için anlaşmalı boşanma davasının şartlarının gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar:
– Evliliğin En Az 1 Yıl Sürmüş Olması
– Eşlerin Boşanmak Üzere Birlikte Başvurmaları veya Bir Eşin Açtığı Davayı Diğerinin Kabul Etmesi
– Hakimin Tarafları Bizzat Dinlemesi
– Hakimin, Boşanmanın Mali Sonuçları ile Çocukların Durumuna İlişkin Anlaşma Şartlarını Uygun Bulması
1-Evliliğin En Az 1 Yıl Sürmüş Olması
Öncelikle eşler arasındaki evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. Burada bir yıllık sürenin başlangıcı resmi nikah tarihidir. Yani resmi nikah yapılmasının üzerinden 1 yıl geçmedikçe anlaşmalı olarak boşanmak mümkün değildir. Taraflara ait aile nüfus kayıt örneğinde evlilik tarihi yer almakta olup bu kayıt hakim tarafından dosyaya celp edilerek incelenir.
Burada değinmek gerekir ki eşlerin bir yıllık evlilik süresini birlikte geçirme zorunluluğu yoktur. Yani evlilik tarihinden itibaren geçmesi gereken bir yıllık süreyi eşler bir arada veya aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle ayrı geçirebilir. Önemli olan evlilik tarihinin üzerinden bir yıl geçmesidir.
2- Eşlerin Boşanmak Üzere Birlikte Başvurmaları veya Bir Eşin Açtığı Davayı Diğerinin Kabul Etmesi
TMK’nun 166/3. maddesine anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için iki yol sunulmuştur. Birinci yol; anlaşmalı boşanmak için eşler birlikte mahkemeye başvurabilir, dava açabilir. İkinci yol ise eşlerden birinin TMK’nın 166/3. maddesine göre açmış olduğu davayı diğer eş kabul edebilir.
3-Hakimin Tarafları Bizzat Dinlemesi
Anlaşmalı boşanma davasında hakim mutlaka tarafları bizzat dinler. Eşlerin bizzat boşanma iradelerini açıklamaları ve beyanlarını imzalamaları gerekmektedir. Sadece avukatların anlaşmalı boşanmaya ilişkin dilekçeleri ve beyanlarıyla yetinilerek anlaşmalı boşanma kararı verilemez. Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin avukatları bulunsa yani taraflar kendilerini vekille temsil ettirse bile eşlerin de bizzat duruşmaya katılmaları, beyanlarını açıklamaları gereklidir. Bunun nedeni hakimin, eşlerin kendi hür iradeleri ile hiçbir baskı, tehdit, zorlama altında kalmadan boşanmak istediklerine kanaat getirmesi gerektiğidir. Duruşmada anlaşmalı boşanma davasını kabul eden, anlaşmalı boşanmak istediğini belirten eş, sonradan baskı altında, tehditle davayı kabul ettiğini belirterek beyanından dönmüşse serbest iradesiyle beyanda bulunmadığı için anlaşmalı boşanmaya karar verilemez.
Eşlerin istinabe, talimat yolu ile dinlenilmesi mümkün değildir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 149. maddesine göre ses ve görüntü nakli (SEGBİS) yoluyla tarafların aynı anda duruşmaya katılmaları sağlanmaktadır. SEGBİS yoluyla her iki tarafın duruşmaya katılması ve dinlenmesi sağlanabilmektedir ancak bu yöntem anlaşmalı boşanma davalarında uygulamamakta, usulen kabul edilmemektedir.
4- Hakimin, Boşanmanın Mali Sonuçları ile Çocukların Durumuna İlişkin Anlaşma Şartlarını Uygun Bulması
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için eşlerin hem boşanma hem de boşanmanın eki (fer’isi) sayılan konularda anlaşmış olmaları gerekmektedir. Boşanmanın eki sayılan hususların ne olduğuna diğer yazılarımızda yer verilmiştir.
Mahkemeye sunulacak ve her iki eş tarafından imzalanmış olması gereken anlaşmalı boşanma protokolünde ilgili hususların yer alması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolün yazılı olması zorunlu değildir. Zira duruşma sırasında tarafların anlaşarak sözlü olarak beyanda bulunup beyanlarının duruşma tutanağına geçirilmesi ve tarafların bunu imzalaması da mümkündür.
Ancak uygulamada anlaşmalı boşanma davası açılırken dava dilekçesi ile birlikte hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünün sunulması istenilmektedir. Zira bu suretle hem açılan dava anlaşmalı boşanma davası olarak kabul edilerek buna ilişkin usul işlemleri yapılacak hem de hazırlanan protokolün hakim tarafından daha sağlıklı incelenmesine denetlenmesine olanak sağlanacaktır. Çünkü anlaşmalı boşanmaya karar verebilmek için eşlerin duruşmada protokol içeriğini kabul etmeleri, tekrarlamaları ve sunulan anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından onaylanması gereklidir. Hakimin de protokolü uygun görmesi, onaylaması halinde eşlerin önceden üzerinde anlaştıkları şartlara göre anlaşmalı boşanma kararı verilecek ve hızlı bir şekilde evlilik birliği sonlandırılacak, taraflar boşanabilecektir.

Ayrıntılı bilgi için Kayseri Boşanma Avukatı, Ağır Ceza Avukatı, Miras Hukuku, Aile Hukuku, Ceza Hukuku, Taşınmaz Hukuku Avukatı alanında uzman avukatlarımızın bulunduğu Güneş Hukuk ve Danışmanlık Avukatlık Ofisine ulaşabilirsiniz…

Yorumlar kapalı