ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEDİR?
Evlilik birliğini sona erdiren nedenlerden birisi boşanmadır. Türk Medeni Kanunu’nda (TMK) yer alan boşanma nedenlerinden birinin gerçekleşmesi halinde açılacak boşanma davası sonunda boşanmaya karar verilebilir. Boşanma davası açılmadan tarafların boşanması mümkün değildir. Ayrıca boşanmaya karar verilebilmesi için Kanunda yer alan boşanma nedenlerinden birinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu konunun ayrıntısına diğer yazılarımızda yer verilmiştir.
Boşanma davaları genel olarak anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olarak ikiye ayrılır.
1-Çekişmeli Boşanma Ne Demektir? Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Çekişmeli boşanma, eşlerin boşanma veya boşanmanın ferileri konusunda anlaşamadıkları takdirde başvurdukları bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davasında tarafların iddia ve savunmaları ileri sürülür, delillerin toplanarak incelenir ve mahkeme tüm delillerle birlikte kusur değerlendirmesi yaparak davayı sonuçlandırır. Çekişmeli boşanma davası niteliği gereği daha uzun süren bir dava türüdür.
2-Anlaşmalı Boşanma Ne Demektir? Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası ise eşlerin boşanma ve boşanmanın ferileri konusuna anlaşmaları halinde başvurdukları basit ve kısa sürede sona eren bir dava türüdür. Kanunda belirlenen şartlar oluştuğu takdirde Türk Medeni Kanununda (TMK) eşlerin iradesine üstünlük tanınmak suretiyle eşlere evliliklerini sona erdirme imkanı tanınmıştır.
TMK’nun 166/3. maddesinde anlaşmalı boşanma davası düzenlenmiştir. Bu maddeye göre “…Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz…”
3-Çekişmeli Boşanma Davasının Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüştürülmesi, Çevrilmesi Mümkün Müdür?
Taraflar arasında devam eden çekişmeli boşanma davasının her aşamasında bu davanın anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülmesi imkanı vardır. Taraflar dosyaya anlaşmalı boşanma protokolünü sunarak veya anlaşma koşullarını duruşma sırasında tutanağa geçirerek davayı anlaşmalı boşanma ile sona erdirebilirler. Tabi ki anlaşmalı boşanma davasının tüm şartlarının bulunması gerektiği göz ardı edilmemelidir.
4- Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nedir?
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için anlaşmalı boşanma davasının şartlarının gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar:
– Evliliğin En Az 1 Yıl Sürmüş Olması
– Eşlerin Boşanmak Üzere Birlikte Başvurmaları veya Bir Eşin Açtığı Davayı Diğerinin Kabul Etmesi
– Hakimin Tarafları Bizzat Dinlemesi
– Hakimin, Boşanmanın Mali Sonuçları ile Çocukların Durumuna İlişkin Anlaşma Şartlarını Uygun Bulması
5- Cezaevinde Bulunan Kişi Anlaşmalı Boşanma Yoluyla Boşanabilir mi?
Cezaevinde bulunan bir şahsın da anlaşmalı boşanma yoluyla boşanması mümkündür. Ancak bunun için, cezaevinde bulunan eşin mahkeme tarafından cezaevinden getirtilerek duruşmaya katılmasının sağlanması, kişinin hakimin huzuruna çıkması, bizzat boşanma iradesini isteğini duruşmada belirtmesi ve tarafların boşanma ve ferileri konusunda anlaşarak bu hususları tutanağa geçirtmesi ya da anlaşmalı boşanma protokolünü sunmaları gerekmektedir.
6-Yurtdışında Yaşayan Kişi Anlaşmalı Boşanma Yoluyla Boşanabilir mi?
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için her iki eşin de bizzat duruşmaya katılması ve mahkeme tarafından dinlenilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle yurtdışında bulunan eşin Türkiye’ye gelerek anlaşmalı boşanma davası açması veya açılmış olan boşanma davasının duruşmasına katılıp beyanın alınması suretiyle anlaşmalı olarak boşanması mümkündür. Ancak eğer yurtdışında yaşayan eş kendisini vekille temsil ettiriyor olsa bile Türkiye’de görülen davanın duruşmasına bizzat katılıp dinlenmedikçe anlaşmalı boşanmaya karar verilemez.
7-Akıl Hastası Olan Kişinin Anlaşmalı Boşanma Yoluyla Boşanması Mümkün müdür?
Akıl hastası olan eş anlaşmalı boşanma yoluyla boşanamaz. Zira akıl hastası olan kişinin eylemlerinin iradi olduğundan ve hukuken kabul edilebilir, kendisini bağlayıcı irade açıklaması yapmasının mümkün olduğundan söz edilemez. Bu nedenle anlaşmalı boşanmayı kabul ettiğine ve boşanmanın ferilerine ilişkin anlaşma hükümlerini kabul ettiğine ilişkin beyanı olsa dahi geçerli sayılmaz, dikkate alınamaz.
8- Vasi Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilir mi?
Vasi tarafından anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin boşanma yönündeki iradelerini bizzat açıklamaları gereklidir. Vasi eşin yerine geçerek böyle bir beyanda bulunamaz. Kısıtlı olan eşin vasisi ancak TMK’nun 166/1. ve 2. maddesine göre boşanma davası açabilir.

Ayrıntılı bilgi için Kayseri Boşanma Avukatı, Ağır Ceza Avukatı, Miras Hukuku, Aile Hukuku, Ceza Hukuku, Taşınmaz Hukuku Avukatı alanında uzman avukatlarımızın bulunduğu Güneş Hukuk ve Danışmanlık Avukatlık Ofisine ulaşabilirsiniz…

Yorumlar kapalı