TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ HARİTA VE KADASTRO
MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 1/11/2005 tarihli ve 25983 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 8 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Üyelik kaydı için gerekli belgeler şunlardır:
a) Lisans diploması aslı ve 1 adet fotokopisi. Diploma aslı yoksa noterden onaylı örneği ya da e-devletten alınan kare kodlu mezuniyet belgesi.
b) Nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi.
c) E-devletten alınan kare kodlu yerleşim yeri belgesi ya da kamu personeli için Kurumdan alınan yazı.
ç) 2 adet vesikalık fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş).
d) Dilekçe.
e) Üye giriş ödentisi.
Üyelik başvurusu reddedilen ilgiliye Oda Yönetim Kurulu kararı, en geç altmış (60) gün içinde bildirilir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) ve (k) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“ı) Odaya kayıtlı her üye kayıt esnasında bildirdiği yerleşim yeri ve iş adresinde olan değişiklikleri otuz (30) gün içerisinde Odaya bildirmek zorundadır. Bildirmeyen üyenin Odaya kayıtlı adresleri geçerli tebligat adresleri sayılır.”
“k) Kesintisiz bir yıl ve daha fazla işsiz kalan üyelerden; talep etmeleri halinde bu durumu belgelendirmeleri koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere bir yıllık aidat ödentisi alınmaz.”
“m) Üyelerin tutuklu ya da hükümlü olduğunu bağlı bulunduğu şube veya merkeze bağlı temsilciliğe bildirmesi zorunludur. Üyenin tutukluluk veya hükümlülük süresi boyunca üyeliği askıya alınır ve üyelik ödentisi alınmaz. Üyenin tutukluluk ya da hükümlülük halinin şifahen öğrenilmesi durumunda yapılması gereken yazışmalar, üyenin bağlı bulunduğu şube veya merkeze bağlı temsilcilik tarafından yapılmak suretiyle bu durum kesinliğe kavuşturulur ve üyeliği resen askıya alınır.
n) İşlerini yürütemeyecek kadar ağır hasta olan üyelerin talep etmeleri halinde bu durumu belgelendirmeleri koşuluyla hasta olduğu dönem süresince üye ödentisi alınmaz.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İlk toplantı en yaşlı üyenin başkanlığında yapılır. Bu toplantıda; Yönetim Kurulu gizli oyla ve salt çoğunlukla; Başkan, İkinci Başkan, Genel Sekreter, Genel Sayman, Örgütlenme Sekreteri ve Eğitim Sekreterini ayrı ayrı seçer.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“z) Cinsel taciz ve/veya cinsiyet ayrımcılık bildirimlerinde Oda Kadın Çalışma Grubunun önereceği en az bir kadın Oda üyesini soruşturmacı olarak atamak.
aa) Oda, şube ve merkeze bağlı temsilcilik organlarında görev alan tüm üyelere her çalışma döneminde en az bir defaya mahsus olmak üzere meslek içi eğitim programları kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri vermek.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğe 39 uncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Eğitim Sekreterinin görev ve yetkileri
Madde 39/A – Eğitim Sekreterinin görev ve yetkileri şunlardır:
a) Mesleki eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve geliştirme konularında inceleme yapmak, plan, program ve projeler hazırlayıp Yönetim Kuruluna önermek; uygun görülen plan, program ve projeler doğrultusunda yapılan inceleme ve araştırmaların sonuçlarını Yönetim Kuruluna sunmak.
b) Mesleki eğitim-öğretim ile ilgili sayısal verileri toplamak ve bu konuda Oda Yönetim Kurulunu, Şubeleri ve temsilcilikleri bilgilendirmek.
c) Mesleki eğitim ile ilgili sempozyum, panel, çalıştay, kongre, konferans ve benzeri toplantıları planlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.
ç) Meslek İçi Sürekli Eğitim Merkezi (MİSEM) faaliyetlerinin, gerçekleştirilecek meslek içi eğitimlerin yıllık olarak plan ve programlarını yaparak Yönetim Kuruluna sunmak.
d) Mesleki eğitim çalışmalarında görev alacak bilim insanı, uzman, eğitici ve öğreticileri saptamak, saptanan kişilerle iletişim kurmak ve sonuçları hakkında Yönetim Kurulunu bilgilendirmek.
e) Sürekli Teknik Bilimsel Komisyonların (STBK) faaliyetlerini ve çalışmalarını Genel Sekreter ile birlikte koordine etmek.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 71 inci maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğe 71 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.
“Merkeze Bağlı Temsilcilikler
Madde 71/A – Üye yoğunluğu, coğrafi koşullar ve diğer etkenler değerlendirilerek Oda Yönetim Kurulu kararı ile etkinlik alanları da belirtilerek, doğrudan Merkeze Bağlı Temsilcilikler kurulabilir.
Merkeze Bağlı Temsilciliklerin Yönetim Kurulları, ilgili temsilciliğe bağlı tüm illerin temsilci ve temsilci yardımcıları arasından toplamı tek sayıdan oluşacak şekilde 3 kişiden az, 7 kişiden fazla olmamak üzere Oda Yönetim Kurulu kararıyla atanır. Oda Genel Kurulu sonrası bu Yönetmeliğin 71 inci maddesi gereğince ilgili temsilciliğe bağlı illerdeki temsilci ve temsilci yardımcıları, atandıktan sonra 15 gün içerisinde kendi aralarında toplanarak Merkeze Bağlı Temsilcilik Yönetim Kurulunu belirler, görev dağılımını yapar ve Oda Yönetim Kuruluna öneri olarak sunar.
Oda Yönetim Kurulu atama işlemini yapana kadar görevdeki temsilci ve temsilci yardımcıları görevlerine devam eder.
Merkeze Bağlı Temsilciliklerin Genel Kurulu
Madde 71/B – Merkeze Bağlı Temsilciliklerin Genel Kurulu, toplantı tarihinden otuz beş (35) gün önce etkinlik alanında oturdukları veya çalıştıkları belli olan üyeler ile Odaya kayıt için gerekli belgeleri tamamlayarak veren, kayıt ücretini yatıran ve oda sicil numarası alanlardan oluşur.
İlçe Seçim Kurulunca onaylanan listede yer almayanlar Genel Kurula aday olamazlar, herhangi bir oylamaya katılamazlar.
Oturma ve çalışma yerleri ayrı birimlerin etkinlik alanında bulunan üyeler, yalnızca iş yerinin bulunduğu birimin Genel Kuruluna katılır.
Oda Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde; özel kuruluşlarda çalışanlardan, çalıştığı işyerinin o yıla ait Ekim ya da Kasım ayı maaş bordrosu ile SGK işe giriş bildirgesinin birer kopyasını, kamu kurumunda çalışanlardan ise resmi bir yazı isteyebilir.
Merkeze Bağlı Temsilciliklerin Genel Kurulunun toplantı şekli ve zamanı
Madde 71/C – Merkeze Bağlı Temsilciliklerin Genel Kurulları iki yılda bir Ocak ayı içinde yapılır. Genel Kurulların tarihi Oda Danışma Kurulunun önerisi ile ilk Genel Kurul tarihinden en az kırk beş (45) gün önceden Oda Yönetim Kurulunca saptanır ve tüm örgüt birimlerine bildirilir.
Toplantı, Merkeze Bağlı Temsilcilik merkezinin bulunduğu şehirde yapılır.
Merkeze Bağlı Temsilcilik Genel Kurulları üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamaması durumunda ikinci toplantı için çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı, seçilecek olan asıl delege sayısından az olamaz.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 88 inci maddesinin birinci fıkrasına “çalışmayanlardan,” ibaresinden sonra gelmek üzere “bir defaya mahsus başvurmaları ve çalışmadıklarına dair belgeleri sunmaları halinde” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğe 97 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Yazışmalar
Madde 97/A – Gerektiğinde, noterden onaylı imza kaşesi; Oda yazışmaları ile Odadan istenen bilgi ve belgelerde ve Şube yazışmaları ile Şubelerden istenen bilgi ve belgelerde kullanılabilir.
Oda yazışmaları ile Odadan istenen bilgi ve belgelerde ve Şube yazışmaları ile Şubelerden istenen bilgi ve belgelerde elektronik imza kullanılabilir.”
MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.